Természet ihlette modern konyha

Természet ihlette modernitás

Steiermark - Bruck an der Mur. Természetközeli anyaghasználat, modern konyha. Ebben a festői környezetben, ahol az erdők szellője átjárja a mindennapokat, egy otthont és vele egy konyhát megalkotni nem pusztán mesterség, hanem már egy életforma. A fa itt nem csak alapanyag, hanem az inspiráció forrása, az alkotás motorja.

Az elmúlt évben, egy fiatal kisgyermekes családnak kiviteleztünk egy tömör fából készült konyhabútort, amelynek tervezésében a család hölgy tagja is kivette a részét, hivatása miatt, mivel építész.   Az egész koncepció nagyon különleges volt, hiszen a teljes házat a fent említett hölgy tervezte. Az eredmény magáért beszél: a ház és a belső enteriőrje, így a konyha is, teljes harmóniában van a természettel illetve a lakóhelyükkel is. A tervezésben és kivitelezésben használt fő építőanyag a fa volt. Nem is csoda, hiszen Steiermark, a 60%-os erdős területével Ausztria legerdősebb tartománya. A Steiermarkban alkalmazott fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően sok más nyersanyaggal ellentétben a fa nagy mennyiségben és hosszú szállítási útvonalak nélkül áll rendelkezésre. 

Miért érdemes ökológiai szempontból faházak mellett dönteni?

Tudtad, hogy globálisan a szén-dioxid-kibocsátásnak csaknem 11 százaléka kötődik a lakóépületekhez? Ez mindenképpen egy olyan terület, amelyben szükség van a szemléletváltásra. Éppen ezért egyre elterjedtebb a fa, mint fenntartható építőanyag. 
Hogy miért? Egy köbméter fa, körülbelül egy tonna szén-dioxidot távolít el a légkörből és raktározza azt. Ez azt jelenti,  hogy a CO2-kibocsátás akár 93%-a is megtakarítható egy betonépülethez képest. *
A faépületek tulajdonképpen hosszútávon úgy működnek mint egy szén-dioxid nyelő erőd.

Az általunk létrehozott konyha háromrétegű tömör fából készült, egységben az épülettel és a család életszemléletével. A front anyag színe szintén úgy lett kitalálva,  hogy visszaköszönjön és összhangban legyen az épület színével is. A munkafelületek választása (gránit) is teljesen koncepcióba illő volt, hiszen szintén egy természetes anyag, amely semmilyen mesterséges hozzávalót nem tartalmaz, tartós, és a fával kiegészülve az egész konyhának egy nagyon kellemes hangulatot ad.

Reméljük sok boldog perce lesz itt a családnak.
Keressetek minket bátran, valamelyik elérhetőségünk egyikén, amennyiben modern és egyedi konyhát szeretnétek.

*(forrás: holzbaupreis steiermark)

Fotók: www.markus-kaiser.at